Menu Luk

Yin Yoga

Hvad er yin yoga?

Yin yoga har rødder fra Kina og Indien, og mange af øvelser kommer også fra den måske mere velkendte Hatha yoga. I Yin yoga holder du stillingerne i 3-5 min. Det er en meget rolig motionsform, som især er fantastisk til at behandle stress og angst med. Samtidig kan du afbalancere din krop og dit sind, når du udfører Yin Yoga. 

I det lange stræk afspænder du dit bindevæv, som herefter bliver mere fleksibelt og eftergiveligt. Det er med til at modvirke smerter og den stivhed, vi nogen gange kan opleve i vores krop. Hver gang starter vi med mindfullness og åndedrætsøvelser og en rolig yoga opvarmning, hvor vi kommer omkring kroppen. Det er for at øge fleksibiliteten i dine led og samtidig varme musklerne op. 

Vi afslutter hver gang med afspænding eller yoga nidra, som er en guidet skøn lang afspænding. Du kan være helt sikker på at komme ned i gear.

Hvad er Nidra for noget?

Yoga Nidra er en slags yoga afspænding hvor man systematisk arbejder med opmærksomhed på åndedræt og kropsscanning for at sænke aktiviteten i kroppen.

Yoga nidra betyder yogien søvn. Det kommer fra Indiens yoga tradition og er mere end 5000 år gammelt. Det er ikke meditation. Det er ikke klassisk afspænding og det er ikke hypnose. Det er nidra, som betyder afkoblet for alt omkring dig. Bevidstheden om at bringe kroppen til ro giver fysisk afslapning. Det afspænder også alle nervebaner til kroppen. Det afslapper nervesystemet. Resultatet er en afspænding af sindet.

Regelmæssig brug af nidra kan sænke blodtrykket, afhjælpe stress og angst, hjælpe mave tarmproblemer, migræne og hovedpine. Når kroppen og sindet får denne hvile kan ubalancer i organer, kirtler og overspændte muskler bedre genoprettes, vi giver kroppen bedre betingelser for den naturlige healing. 

Hvor stammer yoga fra

Yoga stammer fra Indien og er et mindst 5000 år gammelt system, og her har man altid kendt effekten af at blive i nogle stillinger/asanas i lang tid- helt op til 10 min. Yin yoga blev først introduceret til vesten og defineret som yin yoga af Paulie Zink i 1970èrne.

Yin Yoga og Kinesisk medicin

I Yin Yoga taler man også om at kunne påvirke meridianbanerne gennem øvelserne. I Traditionel Kinesisk Medicin eksempelvis akupunktur sætter man nåle i særlige punkter, der ligger på meridianbanerne. På den måde afbalancerer man centralnervesystemet, organer og muskler. Der findes 12 meridianbaner, som hver er forbundet til organer, dit kredsløb eller dine kirtler/hormoner. Derudover er der to meridianbaner ren– den centrale og du– den styrende, som er en slags overordnede baner.

Roligt nervesystem

Du kan tilmed påvirke dit blodtryk positivt. Kort fortalt, er dit sympatiske nervesystem ansvarlig for, at du er i stand til at løbe fra truslen. Med andre ord, blive bange og løbe stærkt. Det er her stress og angst tilstande kommer ind i billedet. For hvis du hver dag i længere tid, bliver bange og løber stærkt, kan din krop blive overbelastet. Det parasympatiske nervesystem er det modsatte, det bliver nemlig aktivt når vi føler os trygge, slapper af på sofaen eller laver Yin Yoga. At være i denne rolige trygge tilstand, styrker vores mave/tarm system, ja hele fordøjelsen, og det sænker vores hjerte aktivitet. Eksempelvis virker det medicin du kan for for højt blodtryk, nervøsitet m.m, ved at efterligne det parasympatiske nervesytem.

Alt i balance

Alt er en balance. Vi skal ikke kun være i det parasympatiske nervesystem. Så ville vi blive apatiske og mangle initiativ. Ligesåvel som vi ikke kun skal være i det sympatiske. Ifølge indisk yoga filosofi, skal alt i balance. Vi skal også have en balance mellen arbejde, fritid og søvn. Man taler her om 8 timer af hver. Det liv vi lever i vesten stiller store krav til os som mennesker. Mange oplever at de lever et liv i overhalingsbanen. Derfor kan vi have brug for et modspil, nemlig ro, nærvær og stilhed. Gennem Yin Yogaens ro og stilhed, kommer du mere i kontakt med den person du virkelig er, og du giver dig selv plads.